Vad innebär egentligen ett stambyte? Det finns många frågor man vill ha svar på vad gäller stambyte och på den här sidan har Danixo sammanställt svaren på dom vanligaste förkommande frågorna vad gäller stambyte.
Ni kan även kontakta Danixo direkt för att få svar på era frågor ni når oss på tel 08-191993 eller via mail info@danixo.se
Vanliga frågor och svar vid stambyte
Här finner ni frågor och svar på dom vanligaste och mest grundläggande frågorna vid stambyte
När ett stambyte bör utföras beror på i vilket skick stammarna i fastigheten är i. Stammarna har en normal livslängd på mellan 30-60 år och man bör därmed inte vänta mer än 60 år innan man byter stammar i en fastighet. Läs mer om stambyte hur ofta här
Stammar även kallat rörstammar är dom vertikala rören som finns i en fastighet som de mindre vattenrören och avloppsledningarna har kopplats och anslutits till. Stammarna är dom rör som leder från och till vatten och avlopp i lägenheterna och fastigheten och ansluter till de större vatten och avloppsrören som finns utanför fastigheten.
Vid ett stambyte byter man ut alla dom vertikala stammar och rör som förser lägenheterna inuti fastigheten med kranvatten och avloppsvatten. Vid ett stambyte byter man även ut dom horisontella rören som förser våtrum och kök med kranvatten och avloppsvatten.
Läs mer på sidan om stambyte för att få reda på vilka stammar som byts vid ett stambyte.
Ett vanligt tecken på att det är dags för stambyte är när man får problem med stop och läckage i rören och stammarna i fastigheten. När dessa problem ökar brukar det vara ett tecken på att fastigheten är i ett behov av ett stambyte. Har det dessutom gått över 30 år sedan ett stambyte utfördes så är det bäst att ta kontakt med en stambyteskonsult som kan hjälpa föreningen och kontrollera skicket på stammarna.
Skillnaden på ett stambyte och relining förklarar vi nedan:
– Vid ett stambyte så byter man ut alla dom gamla rör och stammar som finns i hela fastigheten till nya
– Vid relining så klär man in dom gamla stammarna på insidan med en ny beläggning
Vad som är viktigt att veta är att en relining enbart förlänger livslängden på rören och stammarna och det ersätter inte ett stambyte som för eller senare måste utföras ändå.
Läs mer på sidan relining eller stambyte för att lära dig mer.
För att ta reda på det bästa alternativet behöver man göra en besiktning av rören och stammarna i fastigheten. Till detta tar man hjälp av en stambyteskonsult som kan göra en korrekt inventering och bedömning och förse er med den information ni behöver gällande rätt åtgärd.
Ett stambyte är den största renovering som kan utföras i en fastighet där felaktiga beslut kan leda till omfattande kostnader och skador på fastigheten. En stambyte konsult hjälper fastighetsägaren med alla dom viktiga utredningar och besiktningar som krävs för att bedöma hur skicket på rören och stammarna i fastigheten.
En stambyte konsult och stambytes expert som Danixo hjälper fastighetsägaren med dom rekommendationer och beslutsunderlag som krävs inför ett kommande stambyte. En stambyteskonsult ser också till att alla dom lagar och regler följs vid utförandet av den upphandlade entreprenören och helt enkelt ser till så allt går korrekt till. Dom hjälper även fastighetsägaren och ser till så dom får betala rätt pris för utförandet.
Praktiska frågor och svar om stambyte
Här finner ni frågor och svar på dom vanligaste praktiska frågorna som finns vid stambyte
Många stambyten idag genomförs med kvarboende och det innebär att man kan bo kvar i fastigheten medans stambytet pågår. Vid ett stambyte med kvarboende ser man till att det finns provisoriska toaletter och duschar för dom boende i närheten av fastigheten. Man ser även till att det finns rinnande kranvatten i trapphusen så att alla boende har tillgång till detta.
Ett stambyte är innebär tyvärr en ganska dammig och smutsig miljö då det är mycket gammalt material som rivs ner och ska forslas bort under ett stambyte. Entreprenörerna gör givetvis sitt bästa för att hålla det så rent och snyggt och gör allt dom kan för att minska damm spridningen men det går inte helt att undvika.
Så vår rekommendation till dom som har damm allergi, astma eller KOL och inte erbjuds ersättningsboende av föreningen eller fastighetsägaren bör försöka finna ett eget ersättningsboende. Detta då stambyten är dammiga och smutsiga vilket kraftigt kan påverka en person med andningssvårigheter.
För riktigt små barn ifrån nyfödda upp till 12 månader kan inte stambyte sägas vara en lämplig miljö att vistas i. När det gäller barn i lite högre ålder brukar det gå bra och inkludera dom i ett stambyte med kvarboende med ansvar av föräldrarna.
Oavsett ålder får varje enskild förälder fundera på vad som de anser vara bäst och mest lämpligt för sina barn. Ta med i beräkningen att ett stambyte medför en stökig miljö att vistas i med mycket, spring, smuts, material, damm och buller.
Ja det brukar generellt gå bra för husdjur att bo kvar i lägenheten under ett stambyte. Här måste husägaren ta sitt ansvar här som har det fulla ansvaret för sitt djur under projektet.
Under stambytet och den arbetstid stambytet pågår bör man försöka avgränsa området och se till att djuret hålls inom ett låst utrymme. Tänk också på att bullernivån är mycket hög under sett stambyte som både kan vara skrämmande och störande för vissa djur så försök ha koll på hur ditt djur påverkas.
Det är tyvärr inte möjligt då man måste frilägga alla gamla stammar rör som finns bakom väggar och golv. Det innebär att man måste riva ytskikt och bila i betong för att komma åt dom bakomliggande stammarna och detta arbete medför både höga ljud och damm.
Ett stambyte innebär trots att man gör sitt bästa mycket stök då det är spring i huset av olika hantverkare och yrkesfolk och man måste många ggr flytta sina inventarier ifrån ett rum till ett annat.
Så svaret är ja det blir rörigt. Detta med anledning av allt det damm och den smuts som ett stambyte medför, i kombination med att du måste flytta olika saker från berörda rum till de rum som inte berörs av stambytet. Många gånger bör du också ta ned värdefulla saker på väggar och i bokhyllor, då vibrationer annars kan medföra att dessa förstörs.
Vid ett stambyte kommer den anlitade entreprenören att byta ut låset i dörren mot ett så kallat bygglås. Det innebär att du slipper lämna ut dina privata nycklar vid ett stambyte och att entreprenören har en provisoriskt nyckelsystem under byggperioden. Detta innebär att du får en provisoriska nycklar som entreprenören förser er med. Efter stambytet kommer få ditt gamla lås återmonterat när stambytet och arbetena i din lägenhet är färdigställda.
Toalett och dusch inuti din lägenhet kommer inte fungera när man byter ut stammarna i din lägenhet. Ett stambyte innebär just att byta ut dom gamla rören för vatten och avlopp vilket då innebär att allt vatten och avlopp kommer vara avstängt under den tid man byter ut stammarna.
Under stambytet så kommer det installeras provisoriska toaletter i eller intill fastigheten där det också kommer finnas dusch. Detta innebär att du under hela stambytet kommer ha tillgång till både toalett och dusch i närheten av din lägenhet.
Planering frågor och svar vid stambyte
Här finner ni frågor och svar på dom vanligaste frågorna om planering vid stambyte
Planeringen vid ett stambyte kan ta olika lång tid beroende på hur omfattande projektet är. Det normala är att man planerar in stambytet under 6 – 12 månader beroende på omfattning och storlek i projektet. Är det akut kan man givetvis planera in det fortare för snabbare åtgärd.
Planeringen sker i flera olika steg.
En stambyteskonsult kan snabbt bedöma hur omfattande projektet är och hur mycket planering som krävs inför renoveringen.
Planeringen är omfattande vid ett stambyte där det är många steg som ska kontrolleras. Tiden kan variera men kolla på vår checklista för att se alla dom steg som måste förberedas kring stambytet.
Ett stambyte är ett mycket komplicerat arbete som påverkar allas vardag i huset under lång tid. Genom att informera alla boenden med tydlig information så ofta som möjligt så kommer processen underlättas.
Vi på Danixo har bra rutiner kring detta och hjälper er som fastighetsägare och bostadsrättsförening så informationen går ut på rätt sätt och vid rätt tidpunkt.
Kanske delar inte en lägenhetsinnehavare samma bedömning av stammarnas skick eller tycker att man på grund av föreningens ekonomi bör vänta med åtgärderna ett par år. Andra kanske nyligen renoverat sina badrum och är oroliga för att det inte ska återställas till samma skick som det var innan. Vid förutsättningen att ett beslut har fattas på ett sådant sätt som lagen och stadgarna säger i bostadsrättslagen så kan en enkild lägenhetsinnehavare inte säga nej och vägra delta i ett stambyte. En enskild person kan heller inte vägra föreningen tillträde till lägenheten. Enligt bostadsrättslagen har bostadsrättsföreningen alltid rätt att gå in i lägenheten för att utföra arbeten som ligger under deras ansvarsområden.
Tid frågor och svar om stambyte
Här finner ni frågor och svar på dom vanligaste frågorna som rör tid vid stambyte
Ett stambyte tar normalt 8-12 veckor att utföra per stam och det innebär att om huset har 1 stam så kommer stambytet att ta normalt 8-12 veckor att genomföra fysiskt.
Har fastigheten flera stammar brukar man dela in arbetet med dom olika stammarna i olika del etapper och det avgör hur lång tid stambytet kommer ta.
Tiderna är svåra att uppskatta exakt så kontakta en stambyteskonsult så hjälper denna er och beräkna hur lång tid ert stambyte kommer ta.
Läs mer på sidan hur lång tid tar stambyte för att få mer information.
Ett stambyte tar normalt 8 – 12 veckor att utföra per lägenhet och etapp under det fysiska arbetet. Detta innebär att hantverkarna kommer behöva tillträde till er lägenhet under hela denna tidsperiod.
Hantverkarna kommer behöva tillträde till er lägenhet under normala arbetstider.
Arbetstiderna är normalt måndag till fredag 07:00 – 16:00
Tillval frågor och svar vid stambyte
Här finner ni frågor och svar på dom vanligaste frågorna om tillval vid stambyte
Om det genomförs ett traditionellt stambyte i din fastighet så kommer du att få ett nytt badrum. Det innebär att du kommer få ett badrum där du har möjlighet att påverka utseende och detaljer. Normalt ingår en viss standard ifrån hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Vill man ha exklusivare val så kan man beställa det i form av tillval direkt ifrån entreprenören. Det finns därför möjligheter att påverka hur ditt badrum kommer och se ut när det är färdigställt.
Vi på Danixo kräver att den anlitade entreprenörer vi handlar upp ritar upp badrummen med en planritning före dom startar så ni som beställare känner er trygga med era val. Detta medför också att det inte blir en massa fel under resan. Ni och entreprenören är helt enkelt överens om hur det nya badrummet ska se ut före arbetet startar vilket underlättar för alla inblandade parter.
Läs mer om stambyte i badrum här
Dom flesta entreprenörerna idag arbetar oftast i online baserade tjänster där man kan logga in som lägenhetsinnehavare och se vilka tillval och frånval man kan göra som enskild person. I dom tjänsterna kan man också se vad dom olika materialvalen kostar och vilka val som ingår som standard. Det brukar även byggas upp en liten utställning i huset där man kan titta på vissa av produkterna för den som känner sig osäker. Men det stora utbudet hittar man enklast i webbtjänsterna.
I en bostadsrättsförening finns ingen begränsning på hur stora förändringar och tillvall man kan göra under ett stambyte. Det handlar helt enkelt om vad du och entreprenören kommer överens om. Alla tillval och förändringar som inte ingår i standardutbudet ska man vara medveten om att man som bostadsrättsinnehavare får ombesörja själv.
Bor man i en hyresrätt och har en hyresvärd så är möjligheterna inte lika stora och förändra något i lägenheten då det är hyresvärden som äger lägenheten. Här får man helt enkelt se vad som erbjuds och vilka eventuella tillvall man kan göra som oftast är förutbestämda av hyresvärden.
Ekonomi frågor vid stambyte
Här finner ni frågor och svar på dom vanligaste frågorna om ekonomi vid stambyte
Det vanligaste är att man upprättar en prestationsbaserad betalningsplan. Detta innebär att man specificerar för när man betalar för dom olika utförda arbetena som brukar delas in i olika etapper. Genom att basera betalningen efter entreprenörens prestationer kan man säkerhetsställa att beställaren (kunden) inte behöver betala för tjänster som inte är utförda. Vilket också skyddar fastighetsägaren ifall en entreprenör till exempel skulle gå i konkurs.
Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare/hyresvärdar brukar normalt finansiera stambyte genom att ta ett banklån alternativt höja hyrorna. Vissa föreningar som har möjlighet väljer också att sälja outnyttjade utrymmen i fastigheten tex vindar och lokar för att få in pengar till föreningen inför stora renoveringar i fastigheten som ett stambyte.
Banklån
Om fastighetsägaren ansöker om ett banklån så kommer banken kontrollera att fastighetsägaren klarar av detta och lägga upp en avbetalningsplan. Om banken anser att fastighetsägaren inte har tillräckligt bra förutsättningar så kommer banken föreslå att pantsätta hela eller delar av fastigheteten så att ett lån går igenom
Höjda hyror
När man finansierar ett stambyte med höjda hyror så är det vanligaste att man motiverar det med att lägenheterna får en betydligt högre standard efter stambytet. I Sverige finns det ett omfattande regelverk som reglerar hyreshöjningarna.
För er som vill ha mer information om hur man kan finansiera ett stambyte eller har frågor om ni kan sälja outnyttjade utrymmen så kontaktar ni Danixo. Vi har kunskap kring hur ett stambyte ska kunna finansieras och frågor kring hur försäljning av utrymmen går till.
Läs mer om kostnad vid stambyte här
En fastighetsägare/hyresvärd och bostadsrättsförening kan inte använda ROT-avdrag för att finansiera ett stambyte. Dom som kan använda ROT-avdrag vid ett stambyte är varje enskild bostadsrättsinnehavare som har rätt att använda avdraget för dom arbetena som utförs i deras respektive lägenhet.
Vi på Danixo kan också hjälpa er och hantera dessa frågor kontakta oss för mer information.
Besiktning och försäkrings frågor och svar vid stambyte
Här finner ni frågor och svar på dom vanligaste frågorna om besiktning och försäkring vid stambyte
En förbesiktning är ett sätt att kontrollera och konstatera vilken status och i vilket skick ett hus inklusive dess omgivning är inför en ombyggnad. För att kunna kallas förbesiktning är det viktigt att det genomförs före dom moment som skall utföras i fastigheten.
När byggprojektet är slutfört och allt är färdigställt är det tid för att genomföra en slutbesiktning även kallas för entreprenadbesiktning. En slutbesiktning utförs av en oberoende certifierad besiktningsman som anlitas av byggherren.
En besiktningsman går då igenom alla arbetena och ser till så dom är utförda enligt avtal. Utgångpunkten är därför själva entreprenadkontraktet där det står angivet om vad som ska göras och hur det ska utföras. Besiktningsmannen ska också godkänna eller underkänna entreprenaden och allt skall dokumenteras. Ett underkännande innebär att brister har upptäckts som inte kan ignoreras eller att ett allvarligare fel upptäcks. Ett godkännande innebär att arbetet är godkänt och att entreprenaden kan avslutas.
I normala fall räcker det med den vanliga försäkringen ni har i er fastighetsförsäkring.
Kontakta ert försäkringsbolag för att ha koll.
Det är en självklarhet att den entreprenör som utför arbetet skall ha den försäkring som krävs inför ett stambyte. Som beställare så ska man alltid be om att få se ett försäkringsintyg före man skriver kontrakt.
Vi på Danixo kräver dessutom alltid av våra entreprenörer att dom ska teckna en extra fullgörande försäkring vilket innebär att ni som beställare är skyddade om entreprenören går i konkurs.